Mor og datter har fått 250 000 kr i erstatning for feil begått av barnevernet
En mor og hennes 14 år gamle datter har fått 250 000 kr i erstatning for feil begått av barneverntjenesten. Kommunen har erkjent at barnevernets behandling av familien brøt med lovlig praksis.
Bakgrunnen for saken er tragisk. Mor ble utsatt for grov vold fra datterens far, noe som medførte at datteren måtte ringe politiet for å hjelpe mor. Politiet og barnevernet rykket ut, og fant mor kraftig forslått. Barnevernet valgte å akuttplassere datteren i beredskapshjem. Mor flyttet fra far etter hendelsen, og kunne dermed sikre barnet en trygg omsorgsbase i det videre. Uten å ha utredet mors omsorgskompetanse, og uten å sette inn noen tiltak for å hjelpe mor og datter å bearbeide den traumatiske hendelsen, besluttet barneverntjenesten omsorgsovertakelse av datteren.
Mor opplevde altså ikke bare å ha blitt utsatt for svært grov vold fra sin samboer. Hun ble også fratatt omsorgen for sin datter.
Dette ble starten på en lang og tøff kamp mot barnevernet.
En omsorgsovertakelse er et alvorlig inngrep i retten til familieliv etter EMK artikkel 8 og Grunnloven § 102 og kan kun gjennomføres unntaksvis når barnets situasjon er forholdsvis klart uholdbar. Før en slik beslutning må barnevernet grundig undersøke foreldrenes omsorgsevne og vurdere om hjelpetiltak kan bedre situasjonen. Dersom omsorgsovertakelse likevel gjennomføres, plikter barnevernet å legge til rette for gjenforening mellom barnet og foreldrene så snart det lar seg gjøre.
I denne saken ga datteren tydelig beskjed om at hun ville bo med sin mor. Likevel hørte ikke barnevernet på henne. Datteren fikk ingen profesjonell oppfølgning eller hjelp fra barnevernet, til tross for at hun hadde vært vitne til en svært traumatisk voldshendelse. Den eneste hun hadde å snakke med var hennes mor, som hun ble nektet å bo med. Under barnevernets omsorg ble datteren i stedet flyttet til fire ulike hjem på under ett år.
Mor fikk heller ingen hjelp eller veiledning. Barnevernet foretok aldri en kartlegging av hennes omsorgsevner, og gjennomførte kun to samtaler med henne fra saken ble behandlet i Barneverns- og helsenemnda til saken skulle behandles i tingretten et halvt år senere. Det ble heller ikke laget en samværsplan for mor og datter, før det var gått ti måneder etter første kontakt med barnevernet. Det ble ikke på noe tidspunkt jobbet for en gjenforening mellom mor og datter.
Da omsorgsovertakelsen endelig skulle behandles i tingretten våren 2024, trakk barnevernet saken allerede første rettsdag, og datteren fikk endelig flytte hjem igjen til sin mor.
Barnevernets oppfølgning av mor og datter var så kritikkverdig at vi klaget barnevernet inn til Statsforvalteren med anmodning om å opprette tilsynssak. Tilsynssak ble opprettet og barnevernet erkjente at de hadde begått lovbrudd i saken til familien. Alle barnevernsansatte i den aktuelle kommunen ble sendt på kurs etter dette.
Etter at mor fikk tilbake omsorgen for datteren, krevde vi at barneverntjenesten skulle betale erstatning for brudd på mor og datters rett til familieliv etter EMK. Barnevernet gjør mye bra for å sikre gode omsorgsbetingelser for barn, men i denne saken sviktet barnevernet fullstendig i oppfølgingen av våre klienter. I en sak som denne var det derfor prinsipielt viktig at mor og barn ble kompensert for den alvorlige svikten begått av barneverntjenesten.
Barnevernet har erkjent at deres behandling av familien brøt med lovlig praksis, og har akseptert å betale dem 250 000 kr i erstatning. Likevel har de nektet for at det foreligger brudd på EMK.
Våre klienter har uttalt at det er barnevernets behandling, ikke voldshendelsen, som har satt dypest spor hos dem. Det gjorde sterkt inntrykk på oss. Vi er glade for at våre klienter nå har fått en kompensasjon som gir en form for avslutning og mulighet til å se fremover. Kommunale barnevern har hittil kunnet gjøre feil uten konsekvenser, og vi håper denne saken kan virke forebyggende og bidra til et kompetanseløft hos barneverntjenesten, særlig ute i distriktene.
Mor og datter har vært representert av advokat Lina K. Smorr og advokatfullmektig Rebekka Ravn Pedersen.
Vi i Rede Advokater har solid erfaring med barnevernssaker. Ta gjerne kontakt med oss for en vurdering av din sak. Vi er her for å hjelpe deg med å forstå dine rettigheter, og fremme krav der det er grunnlag for det.
Saken er omtalt i NRK: https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/betalte-250.000-til-ofrene-og-sendte-hele-barnevernet-pa-kurs-1.17177162