Trenger du å beskytte deg mot en straffbar handling? Slik får du besøksforbud

Hvis du har blitt utsatt for vold, trusler eller annen trakassering, kan et besøksforbud være et viktig virkemiddel for å beskytte deg. Men hva innebærer egentlig et besøksforbud, og hvordan kan du få det?

 

Hva er et besøksforbud?

Et besøksforbud betyr at en person blir forbudt å kontakte deg, enten ved fysisk oppmøte, telefon, sosiale medier eller andre former for kommunikasjon. Vedkommende kan heller ikke kontakte deg via tredjeperson. Dette er en beskyttelse mot videre trakassering, og det kan gjelde både i privat hjem, arbeidsplass, eller andre spesifikke steder du oppholder deg. Besøksforbudet kan altså forby personen å oppholde seg på et bestemt angitt område (oppholdsforbud), eksempelvis en angitt radius rundt din bolig.

 

Når kan du få besøksforbud?

Dersom du har blitt utsatt for vold, trusler, forfølgelse, eller andre alvorlige krenkelser, har du rett til å be om besøksforbud. Dette gjelder særlig ved vold i nære relasjoner, seksuelle overgrep, eller stalking.

Etter straffeprosessloven kan politiet ilegge besøksforbud hvis det grunn til å tro at personen vil begå en straffbar handling mot deg, forfølge deg, eller på annen måte krenke din fred. Forbudet må anses nødvendig for å beskytte deg eller andre mot vold, trusler eller alvorlig trakassering. Politiet vurderer situasjonen og kan pålegge besøksforbud for å beskytte deg.

 

Hvordan søker du om besøksforbud?

For å få et besøksforbud, må du kontakte politiet og be om dette. Deretter vil politiet avgjøre om det er grunnlag for å ilegge besøksforbud. Du kan også få bistand fra en advokat som kan hjelpe deg med prosessen og sikre at saken blir behandlet korrekt.

 

Hvor lenge varer et besøksforbud?

Et besøksforbud gjelder for en bestemt tid av gangen. Det kan vare opptil ett år, men i alvorlige tilfeller kan det forlenges. Varigheten avgjøres av politiet basert på situasjonen og risikoen for gjentakelse av trakassering, vold eller andre krenkelser. Hvis trusselen fortsatt er til stede ved forbudets utløp, kan det søkes om forlengelse.

 

Hva skjer hvis besøksforbudet brytes?

Dersom den som har fått forbudet bryter det, vil dette bli sett på som et straffbart forhold. Politiet kan reagere raskt, og personen risikerer bot eller fengselsstraff. Det er viktig å varsle politiet med en gang dersom forbudet brytes.

 

Når kan du få hjelp fra en advokat og hva koster det?

Dersom du har rett på en oppnevnt bistandsadvokat, dekkes alle kostnadene av staten. Det betyr at du ikke skal betale noe selv. I saker om brudd på besøksforbud har man rett på en oppnevnt bistandsadvokat. Man har også rett på oppnevnt bistandsadvokat hvis man har blitt utsatt for en alvorlig straffbar handling, som for eksempel voldtekt eller mishandling i nære relasjoner.

Bistandsadvokaten hjelper deg med å sikre dine rettigheter, blant annet ved å søke om besøksforbud og gi råd gjennom hele saken. Du kan lese mer om når man har rett på gratis bistandsadvokat og om bistandsadvokatens rolle i en straffesak her.

 

Trenger du hjelp?

Hvis du trenger beskyttelse gjennom et besøksforbud eller står i en krevende situasjon, er våre erfarne advokater klare til å hjelpe deg. Vi kan bistå med å søke om besøksforbud, gi juridisk rådgivning og sørge for at dine rettigheter ivaretas. Kontakt oss i dag for en uforpliktende samtale, så hjelper vi deg trygt gjennom prosessen.

Sarah-Helmine Stokke

Sarah-Helmine har erfaring med tvisteløsning, forhandlinger og prosedyre. Hun jobber hovedsakelig med arbeidsrett, men har også erfaring innenfor strafferett, familierett og kontraktsrett. Sarah-Helmine behersker spansk og bistår spansktalende klienter.

https://www.redeadvokater.no/menneskene/sarah-helmine-stokke
Forrige
Forrige

Mor og datter har fått 250 000 kr i erstatning for feil begått av barnevernet

Neste
Neste

Dette kan du gjøre når arbeidsgiver ikke betaler lønn