7 tips når du skal selge bolig i Spania
1-Samle all nødvendig dokumentasjon:
Kjøper vil be om en kopi av skjøtet, ferdigattest, energieffektivitetsattest (CEE), strøm- og vannfakturaer, IBI-kvitteringer og kontaktinformasjon for sameiet.
Hvis du har utført oppussing som har ført til større areal på eiendommen, kan det hende du må tinglyse og søke om godkjenning hos byplanleggingsetaten i kommunen for dem. I tillegg må du kanskje fornye sertifikater som beboelseslisensen og CEE.
2-Ta kontakt med en seriøs eiendomsmegler: I Spania gis salget generelt ikke til en eksklusiv agent, det vil si at flere meglere kan ha samme eiendom ute til salgs. Det kan imidlertid være lurt å stole på en enkelt seriøs og profesjonell eiendomsmegler som effektivt kan markedsføre eiendommen din gjennom de riktige kanalene. Sjekk også at provisjonen de belaster deg for salget er i samsvar med markedspraksis.
Vanlig provisjon i de fleste meglerfirma er 5-6% av salgsprisen, i tillegg kommer MVA (21%)
3-Hvis boligen er heftet med et boliglån, kontakt banken din så snart en kjøper signerer reservasjonskontrakten. I Spania er ikke bankene like smidige som i Norge, så det er lurt å informere dem i god tid og be om et gjeldsbevis. Kjøper vil som hovedregel beholde et beløp for kostnaden ved nedbetaling av boliglånet til tinglysningen.
4-Planlegg hvordan betalingene av kjøpesummen skal skje: Kjøper kan vise motvilje når det gjelder å betale innskudd til utenlandske kontoer og/eller kunder, i tillegg er det vanlig å betale kjøpesummen med bankremisse som må settes inn på en spansk bankkonto. Å bruke en advokat til å representere deg vil løse disse problemene siden han eller hun vil være ansvarlig for å motta betalinger til klientkontoen sin.
5-Vær forsiktig med bankgebyrer. Hvis du ønsker å motta oppgjøret på kontoen din i Spania og overføre midlene til kontoen din i Norge, kan det hende du må betale høye gebyrer. Generelt har advokatklientkontoer mye lavere eller null gebyr på utenlandske overføringer. I tillegg forenkler dette også kravene i hvitvaskingsloven.
6-Gevinstbeskatning og kommunal gevinstskatt (plusvalia): Om du selger med fortjeneste eller ikke, pålegger den spanske skatteetaten kjøperen en forpliktelse til å holde tilbake 3% av kjøps- og salgsbeløpet og sette det inn i skatteetaten. Denne retensjonen fritar deg ikke fra plikten til å sende inn egen erklæring om gevinstbeskatning. Husk at i mange tilfeller er tilbakeholdet på 3 % høyere enn beløpet du må betale og statskassen må tilbakeføre deg differansen.
Når det gjelder Plusvalia er det to beregningsmetoder, pass på at du velger den mest økonomiske.
7-Når eiendommen er solgt, kansellerer du alle avtalegiro samt boligforsikringen din.
En advokat kan representere deg i Spania og utføre mange av prosedyrene knyttet til salget ditt på en profesjonell og effektiv måte, noe som sparer deg for problemer, tid og penger.
Hos REDE Advokater er vi eksperter på å gi råd og representere norske kunder i eiendomstransaksjoner i Spania. Kontakt oss for en gratis og uforpliktet samtale og få hjelp til å planlegge ditt boligprosjekt i Spania.